9 questions to test your knowledge about voting and elections

A friendly reminder that Election Day is Tuesday, November 8, 2022.

Your vote is your voice. Take our quiz to put your voting knowledge to the test!

1. What was the first year women across the United States were allowed to vote?

  • 1917
  • 1920
  • 1933
  • 1945

Correct answer: 1920.
The 19th Amendment to the U.S. Constitution, giving all women in the country the right to vote, was ratified in 1920. That year more than 8 million women across the United States went to the polls for the first time in US history.

2. Which age group votes the most during midterm elections?

  • 18- to 29-year-olds
  • 30- to 44-year-olds
  • 45- to 64-year-olds
  • 65 years and older

Correct answer: 65 years and older.
In the 2018 election, 66.1 percent of adults over the age of 65 voted in the last midterm election. That was the highest turnout percentage of any age group. In that same year, 35.6 percent of 18- to 29-year-olds voted.

3. Is my vote public?

  • Yes
  • No

Correct answer: No.
Your vote is secret. However, your voter registration status (if you’re registered to vote) might be public, depending on your state.

4. When was the voting age lowered from 21 to 18?

  • 1952
  • 1971
  • 1983

Correct answer: 1971
Ratified in 1971, the 26th Amendment reduced the voting age in the United States from 21 to 18. The first 18-year-olds voted in the 1972 elections.

“‘If young men are to be drafted at 18 years of age to fight for their Government,’ said Senator Arthur Vandenberg of Michigan as Congress considered his bill to lower the voting age in 1971, ‘they ought to be entitled to vote at 18 years of age for the kind of government for which they are best satisfied to fight.’”

5. True or False? Voters don’t need to register before Election Day. They can just show up at the polls on Election Day.

  • True
  • False
  • It depends

Correct answer: It depends
Twenty-one states (California, Colorado, Connecticut, Hawaii, Idaho, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Minnesota, Montana, Nevada, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Utah, Vermont, Washington, Wisconsin, Wyoming) and the District of Columbia allow you to register at the polls on Election Day.

Maryland and North Carolina allow same-day voter registration only during Early Voting. North Dakota does not require any voter registration.

In all other states, you must register before Election Day; deadlines vary in each state. Find out more information on registering to vote in our helpful one-stop guide.

6. Can you vote before Election Day, Nov. 8?

  • Yes
  • No

Correct answer: Yes.
Did you know most voters can cast their ballot prior to Election Day? Voting early can be convenient and easy. Voting early ensures that last-minute issues, long lines at the polls, and unclear election laws can’t deter YOU from voting.

Make your plan to vote by visiting our one-stop guide and using our helpful tool.

7. Do I have to re-register to vote every year?

  • Yes
  • No

Correct answer: No.
After you first register to vote, you only have to re-register again if you move, change your name, or want to change political parties. Find out more about registering to vote on our one-stop guide.

8. True or False? Women vote more frequently than men.

  • True
  • False

Correct answer: True.
Women vote more frequently than men! Since 1980, voter turnout rates have been higher for women than men in every presidential election, according to the US Census. In 2018, 55 percent of eligible women voted compared with 51.8 percent of eligible men.

9. True or False? Prior to 1965, some U.S. citizens had to take a literacy test to prove that they could vote.

  • True
  • False

Correct answer: True.
President Lyndon Johnson signed the Voting Rights Act into law on August 6, 1965. It outlawed the discriminatory voting practices adopted in many southern states after the Civil War, including taking literacy tests in order to vote.

Are you voting in person or by mail?

Where are you casting your ballot? When? How are you getting there? Don’t have any of these questions answered yet? Don’t stress! We have everything YOU need to be #VoteReady.


Learn more today